După acest articol, achiziționarea oricărui laptop după vara anului 2020 practic nu are niciun sens dacă poziționați o astfel de achiziție ca o opțiune puternică ce poate concura cu echipamentele Apple. Pentru a înțelege, după apariția cipurilor M1 și a MacBook-urilor originale de la Apple, performanța sintetică a cunoscut un salt colosal. Pentru comparație, aproximativ 2.000 în benchmark față de 7 și ceva. După cum înțelegeți, orice laptop de până la 100.000 de ruble la acea vreme nu putea oferi aceeași performanță ca cea mai simplă soluție de la Apple cu cipurile M1.
În consecință, și acum este aceeași situație: să mergi la magazin, să cumperi un laptop, să instalezi Hackintosh, să configurezi totul astfel încât sistemul de operare macOS să funcționeze corect cu touchpad-ul, Wi-Fi, Bluetooth, bateria și așa mai departe, și apoi să spui că munca ta a depășit orice echipament Apple va fi destul de dificil, sau mai precis, imposibil. Din punct de vedere al performanței finale a CPU-ului, orice laptop Intel Desktop nu poate concura cu un MacBook Apple.
De ce achiziționarea unui laptop pentru Hackintosh nu mai este viabilă?
Aceasta este pur și simplu o axiomă, o teoremă care nu necesită demonstrație. Trebuie pur și simplu să acceptăm acest lucru și fiecare să înțeleagă că această ramură de profil a murit pur și simplu. Nu merită să ne facem iluzii în acest sens. Bineînțeles, nu totul este atât de simplu și categoric. Există oameni pentru care nu doar performanța este importantă și care sunt dispuși să facă compromisuri doar pentru a obține o soluție mai ieftină pentru sarcinile lor specifice.
Când poate fi necesar un laptop Hackintosh în 2024?
Primul aspect: autonomia. Acele laptopuri care se potrivesc ca hardware pentru tema macOS oferă maximum cinci sau șase ore de lucru fără adaptor de alimentare. Acestea sunt cifre ridicole, din nou, în comparație cu echipamentele originale Apple, iar un astfel de laptop nu va costa 50.000, ci va costa mai mult. În general, luați ca regulă că un laptop bun nu poate fi ieftin, iar uneori este pur și simplu o achiziție nejustificată de scumpă.
Al doilea aspect: desigur, cumpărarea unui laptop de a douăsprezecea, treisprezecea sau a unsprezecea generație, va fi nechibzuită, deoarece trebuie să ținem cont de suportul graficii. În 95% din cazuri, plăcile video discrete pur și simplu nu funcționează în macOS; va trebui să le dezactivați prin tabele și patch-uri. Prin urmare, speranța este doar pe Intel HD din a zecea generație Ice Lake, adică desktopul este Comet Lake, iar cel pentru laptopuri este Ice Lake cu grafică Intel HD Graphic 620, nu 630 ca pe desktop, ci 620. Deci, după cum înțelegeți, cel mai bine adaptat laptop pentru tema Hackintosh este o alegere destul de mediocră, de fapt o soluție desktop pentru sarcini moderate, pentru birou și software care nu necesită performanțe ridicate.
Care sunt limitările unui laptop Hackintosh?
O astfel de mașină nu poate pretinde a fi o stație de lucru performantă cu o bună autonomie; cel mult este doar o soluție mobilă care va aduce bucurie cunoscătorilor și iubitorilor de laptopuri. Și, aparent, oamenilor care nu își pot permite măcar un MacBook. Deși acum, cu economia rusă, cu dorință mare, totul este posibil, trebuie doar să încerci. Apare întrebarea: de ce să cumperi o astfel de soluție dacă nu rezistă niciunei competiții cu dispozitivele Apple?
Ce soluții alternative există pentru utilizatorii neexperimentați?
Ei bine, să zicem că aproximativ 5-10% dintre oameni din acest domeniu vor alege într-adevăr o astfel de opțiune, până la 50.000, pentru a nu cheltui mai mult, deși pentru aceeași sumă deja poți căuta un MacBook Intel mai vechi, dacă ai nevoie doar de sistemul de operare macOS. Și înțelegeți, una duce la alta și este foarte greu de argumentat totul. De fapt, a zecea generație vă va costa oricum 40-50.000, iar pentru acești bani deja puteți cumpăra un echipament Apple cât de cât decent.
De ce Hackintosh nu mai este o opțiune viabilă pentru profesioniști?
Să cumperi un laptop în ultimii 4 ani pentru tema Hackintosh vor fi cu adevărat doar acei oameni care înțeleg exact de ce au nevoie de asta. Și asta încă nu am atins setările bootloader-ului, problemele cu instalarea, nervii incredibili cu pornirea echipamentelor, somnul, Wi-Fi, Bluetooth, bateria și așa mai departe. Am scris deja de mai multe ori și am povestit că pentru a configura un laptop—nu vorbim acum de unul simplu, ci de unul mediu—poate dura câteva zile sau chiar o săptămână. Este clar că pentru un profesionist sau specialist nu este o problemă, dar nu luăm în calcul specialiștii; vorbim despre utilizatorul obișnuit.
Concluzii și recomandări finale
În concluzie, Hackintosh rămâne o temă relevantă și în creștere, oferind utilizatorilor posibilitatea de a asambla calculatoare performante și accesibile comparativ cu echipamentele originale Apple. Este esențial să adunați informații detaliate înainte de achiziționarea componentelor și să verificați compatibilitatea acestora cu sistemul macOS. Pentru a evita frustrările legate de instalare, este recomandat să învățați și să vă familiarizați cu configurarea bootloader-ului OpenCore, BIOS-ului, și kext-urilor necesare. Dacă sunteți pregătiți să investiți timp, energie și resurse în configurarea corectă, Hackintosh poate fi o soluție viabilă pentru anumite nevoi specifice. În caz contrar, achiziționarea unui echipament Apple original ar putea fi mai potrivită pentru a asigura stabilitatea și performanța necesare.
Cuvinte cheie: Hackintosh, macOS, Clover, OpenCore, procesoare Intel, AMD, bootloader, kext-uri, OpenCore Legacy Patcher, macOS Ventura, macOS 15, Apple Silicon, RX 580, Intel HD, AirDrop, Handoff, Continuity, Apple Watch