Așadar, în acest articol vom discuta despre un subiect extrem de important, în special pentru oamenii care lucrează cu sunetul, fie profesioniști sau nu, și care își leagă activitatea viitoare de sistemul de operare macOS. Vom vorbi atât despre echipamentele originale Apple, cât și despre soluțiile personalizate din domeniul nostru Hackintosh. Adică, după cum înțelegeți, nu se pune problema că un anumit echipament sau anumite plugin-uri nu funcționează din cauza bootloader-ului OpenCore sau pentru că macOS nu este instalat pe hardware-ul original Apple. Concret, vom vorbi despre acțiunea corporației Apple îndreptată spre excluderea anumitor suporturi ale sistemului de operare în sine, iar noutățile pentru unii specialiști nu vor fi vesele, deși depinde din ce perspectivă privești.
Cum afectează eliminarea suportului pentru echipamentele audio profesionale comunitatea Hackintosh?
Pentru a nu prelungi, deja pe internet, și de fapt de mult timp, există recenzii că Apple începe parțial să dezactiveze suportul anumitor echipamente audio profesionale din domeniul sunetului. Nu este vorba despre software, ci despre hardware concret, echipamente de studio specifice.
Desigur, trebuie întotdeauna să evaluăm amploarea problemei: ce echipament anume, cât de mult este folosit și dacă există soluții. Până de curând, în sistemele de operare macOS exista suport pentru standardul învechit FireWire, dar acum cu greu poate fi numit un standard actual și modern pentru lucru, mai ales pe noile sisteme de operare macOS 13 și macOS 14. Nu afirm că nimeni nu îl mai folosește; există astfel de oameni, chiar și printre cititorii mei, cu astfel de plăci audio care se conectează doar prin FireWire. Dar tendința generală este, desigur, să nu se mai folosească acest standard de conectare. Mai ales că în ultimele sisteme de operare există o serie de restricții și riscuri: pur și simplu cumperi o placă și arunci banii pe fereastră—nu va funcționa, driverele nu se vor potrivi și așa mai departe, mai ales după ce Apple a complicat lucrurile. Se creează impresia că Apple devine un adversar pentru astfel de clienți premium foarte importanți care investesc sume considerabile în echipamentul lor, dar, din anumite motive, primesc un astfel de tratament în noul sistem de operare macOS.
Ce impact are renunțarea la suportul FireWire asupra profesioniștilor din sunet?
Este important de menționat că, dacă aveți orice echipament care funcționează pe standardul FireWire, trebuie să înțelegeți clar și să știți că Apple și-a declarat oficial poziția cu privire la suportul viitor al acestor dispozitive. De mult timp, încă din 2008 și în următorii șapte ani, Apple a renunțat treptat în sistemele de operare la suportul standardelor FW. A trecut destul de mult timp, iar după 2016, standardul Thunderbolt 2 a devenit foarte popular și ulterior Thunderbolt 3, cu care, pe Hackintosh, există o serie de limitări și neajunsuri. Chiar și acum, de exemplu, pe noul Mac Studio, puteți conecta dispozitive vechi, deoarece există compatibilitate inversă, dar apare dilema: driverele de la diferiți producători au încetat să mai fie actualizate acum câțiva ani și mulți pur și simplu nu le-au mai actualizat pentru noile sisteme. Adică, o persoană conectează la un nou Mac Studio un echipament scump, dar fără drivere suplimentare nu oferă control complet pentru lucru. Entuziaștii au găsit, desigur, o soluție cu ajutorul adaptoarelor de la standardul FireWire la Thunderbolt 2 și chiar la Thunderbolt 3. Desigur, toate acestea funcționează cu succes variabil, în funcție de cerințele și preferințele dvs. Dacă astfel de adaptoare ar rezolva pe deplin problema, cred că nimeni nu s-ar îngrijora și nu ar căuta soluții alternative.
Care sunt soluțiile disponibile pentru profesioniștii care utilizează echipamente audio vechi?
Principala nemulțumire a profesioniștilor din acest domeniu este: de ce corporația Apple a eliminat un kext precum AppleFWAudio, care răspunde de suportul în masă al anumitor dispozitive, sau mai exact, a eliminat o parte din cod, ceea ce nu schimbă esența. Dacă vorbim clar despre sistemul care ar trebui să satisfacă pe deplin profesioniștii din acest domeniu, atunci plafonul este macOS 12 Monterey; acolo a fost suportul maxim pentru diverse hardware. Dar începând cu macOS 13 Ventura, Apple a mers, se pare, pe un drum nepopular pentru ei, și acest lucru, fără îndoială, va afecta negativ reputația lor în domeniul sunetului profesional. Desigur, cine are nevoie de rezultat va face totul pentru a-și atinge scopurile și va instala vechiul sistem de la Apple, poate va schimba ceva, dar acum trebuie să înțelegem că ultimele două sisteme de operare sunt, într-un fel, limitate în suportul pentru echipamente audio externe. Prin urmare, fiecare va decide singur cum să procedeze în acest caz și dacă o astfel de situație va afecta munca sa.
Ce opțiuni au profesioniștii în fața renunțării la suportul pentru echipamentele audio?
Astfel, începând cu macOS 13 Ventura, Apple pur și simplu a eliminat o parte din cod din sistemul de operare. Nu se poate spune că a fost o greșeală sau o acțiune neintenționată; este, fără îndoială, o decizie conștientă și deliberată. Iar de ce și ce încearcă să obțină Apple, cred că vă dați seama singuri. Este clar că, inevitabil, cu fiecare generație de noi computere de la Apple, se poate schimba ceva: se schimbă standardele de conectare și cerințele sistemului de operare. Poate că peste câțiva ani vor inventa ceva nou, dar asta nu anulează faptul că tot echipamentul care a fost folosit până acum va trebui cumva adaptat, dacă nu aruncat sau vândut. În general, este o temă complicată și, evident, aici trebuie implicat un specialist concret în domeniul sunetului, care lucrează într-un studio profesional de înregistrări și cunoaște toate aceste subtilități. Din nou, activitatea fiecăruia este diferită și să spui că majoritatea folosesc doar anumite programe sau hardware ar fi maxim eronat. Cred că este greu de imaginat câți fani ai tehnologiei Apple și ai sistemului ei de operare sunt în domeniul sunetului, nu doar în România sau în alte țări, ci și în întreaga lume. De aceea cred că problema va deveni cu fiecare an și mai globală.
Cum pot profesioniștii să gestioneze provocările impuse de Apple?
Foarte mulți oameni vorbesc pozitiv despre utilizarea produselor Apple pentru crearea sunetului profesional, că sunt extrem de stabile, confortabile și adaptate pentru lucru serios. Asta nu poate fi negat. Corporația Apple este una dintre cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună din lume, pentru diferite domenii de activitate. Dar realitatea este că, începând cu macOS 13 Ventura și acum cu macOS 14 Sonoma, o parte din suportul codului a fost pur și simplu eliminată din sistem, și acest lucru nu poate fi rezolvat cu ajutorul bootloader-ului sau al unor patch-uri suplimentare, decât dacă unii dezvoltatori serioși nu rescriu sistemul în sine, ceea ce, desigur, sună foarte fantezist și neverosimil. Este o linie de cod în sistemul de operare care îl privează de posibilitatea de a lucra cu mediul audio principal. Asta înseamnă că, dacă aveți anumite produse din anii trecuți, acestea nu vor putea funcționa în noile sisteme. Nu pentru că sunt depășite, ci pentru că Apple pur și simplu le-a eliminat, a tăiat o parte din cod, practic ignorând prioritățile, cerințele și dorințele a milioane de profesioniști din întreaga lume, eliminând o mare parte din echipamentele profesionale din domeniul înregistrărilor audio.
Ce opțiuni au utilizatorii Hackintosh în fața acestor schimbări?
Așadar, dacă evaluăm toate riscurile la asamblarea unui computer, instalarea sistemului de operare macOS sau pur și simplu utilizarea echipamentului original Apple, probabil că alegerea dvs. pentru anul 2024 este doar macOS 12 Monterey. Dacă nu doriți apoi, de fiecare dată când un plugin sau echipamentul eșuează, să ștergeți sistemul, să pierdeți timp și să experimentați disconfort, reinstalând totul de la zero, va trebui să vă gândiți bine, mai ales dacă munca dvs. este legată de proiecte serioase, oameni și bani. Pentru asta, putem spune mulțumesc doar corporației Apple. Comunitatea Hackintosh nu are nicio vină aici. Sau să căutați soluții alternative, posibil schimbarea echipamentului pentru a obține un sistem de operare modern, și dacă merită sau nu, doar dvs. puteți decide.
Care sunt soluțiile disponibile pentru utilizatorii Hackintosh?
Care este cea mai evidentă soluție din situația actuală? Să mergem pe calea propusă de Apple și să cumpărăm în fiecare an ceea ce ne recomandă, doar pentru a avea un sistem de operare macOS actual, noile lor standarde de conectare și să schimbăm constant echipamentul? Va conveni asta tuturor? Cred că nu. Nu cred că este un secret să spunem: cine își poate actualiza tot echipamentul în fiecare an și cine are nevoie de asta? Cred că nimeni, cu excepția unor cazuri rare.
A doua variantă este, de asemenea, evidentă: să rămânem pe macOS 12 Monterey. În acest caz, tot echipamentul vechi, codul necesar, totul va funcționa și va fi prezent. Va trebui să ne împăcăm cu un software oarecum învechit, cu aspecte legate de securitate și așa mai departe. Din nou, fiecare va lua decizia pentru sine. Nu se poate spune că macOS Monterey este un sistem învechit, dar nici nu se poate spune că este un sistem actual și modern care va potrivi tuturor.
A treia variantă este să trecem la standardul Thunderbolt 3, să ne împăcăm cu toate neajunsurile lui, cu problemele de conectare la cald, să ne ocupăm de configurarea lui pentru macOS, să corectăm viteza cu ajutorul unor tabele speciale, să alegem o placă de bază specifică pentru o funcționare mai fluidă și să sperăm că echipamentul dvs. va funcționa cât mai corect, dacă vorbim despre subiectul Hackintosh.
A patra variantă: să instalăm, de exemplu, macOS 14, să dezactivăm SIP (Apple Secure Boot) și în folderul Library/Extensions să încercăm să aducem modificări prin intermediul kext-ului AppleFWAudio din macOS 12 Monterey și să-l instalăm prin terminal. Cât de eficientă va fi această metodă trebuie verificat. Aceste manipulări vor fi îndreptate spre restabilirea unei părți din codul AppleFWAudio, prin înlocuirea lui cu unul personalizat, mai exact vechiul, nu cel care vine implicit în macOS 14. Cine se va ocupa de asta? Evident, un utilizator Hackintosh experimentat care nu vrea să rămână pe macOS 12, are nevoie de un sistem modern și vrea cu entuziasm să recupereze acest suport. Merită sau nu? Cred că nimeni nu vă poate răspunde.
Ce concluzii tragem din aceste schimbări?
În final, pentru mulți, concluzia este tristă: corporația Apple, cu o astfel de reputație și influență în lume, ia decizii atât de pripite, sincer vorbind, îndrăznețe, care în orice caz nu îi îmbunătățesc poziția și afectează negativ reputația sa. Trebuie să înțelegem că Apple însăși se poziționează ca o companie pentru profesioniști în diverse domenii de activitate. Dar, judecând după acțiuni, părerea dvs. nu este atât de importantă pentru ei, chiar dacă ați investit recent câteva mii de dolari în noul lor computer. Dacă aceste probleme pe care le-am menționat în articol nu v-au afectat, atunci vă felicit, sunteți norocoși. Ceilalți trebuie doar să înțeleagă pe ce să se bazeze la asamblarea computerului, să evalueze riscurile de funcționare a echipamentului lor în diferite sisteme de operare Apple și abia apoi să ia decizii cu ce să se implice, ce să facă și cum să acționeze în continuare. Desigur, trebuie să trageți concluzii doar din situația dvs.: ce standard de conectare folosiți, care sunt cerințele și așteptările dvs., și să porniți de la acestea.
Recomandări pentru profesioniștii din domeniul sunetului
În acest articol, am abordat aspectul tehnic al problemei: cum s-a reflectat acest lucru asupra sistemelor de operare și ce trebuie să facă acum specialiștii din acest domeniu. Să sperăm că totul va reveni la cum a fost este pur și simplu naiv. În orice caz, deciziile unei astfel de corporații ridică întrebări pentru majoritatea susținătorilor săi. Cum să procedați, știți doar dumneavoastră.
Cuvinte cheie: Hackintosh, macOS, Clover, OpenCore, procesoare Intel, AMD, bootloader, kext-uri, OpenCore Legacy Patcher, macOS Ventura, macOS 15, Apple Silicon, RX 580, Intel HD, AirDrop, Handoff, Continuity, Apple Watch