Viitorul Hackintosh: Instalarea macOS pe Arhitectura ARM
DreamMac.ro
Așadar, în acest articol vom aborda un subiect foarte interesant legat de sfera tehnologică a hardware-ului pentru computere, în contextul sistemului de operare macOS. Dacă sunteți pentru prima dată aici, este vorba despre instalarea Hackintosh. Există o mare comunitate de entuziaști care iubesc să instaleze sistemul de operare macOS pe diverse echipamente, începând de la computere de acasă și terminând cu laptopuri interesante, mini-computere, nettop-uri și așa mai departe. Desigur, să faci asta fără a depune niciun efort va fi dificil. Aș spune că sfera Hackintosh a crescut într-o profesie separată, cu un volum mare de materiale tehnice, cu propriul său jargon, termeni și complexități în configurare. Dacă o persoană nu înțelege nimic în acest domeniu și începi să-i explici cum se numește fiecare lucru în tema noastră, atunci nu va înțelege jumătate, dacă nu mai mult. Voi încerca în acest articol să explic detaliat dacă este posibil să instalați sistemul de operare macOS pe aceeași arhitectură ARM, așa cum susțin unii utilizatori care deja au ieșit din ecosistemul Apple, în special pe laptopurile cu Qualcomm Excalibur, și dacă este posibil să realizăm un astfel de proiect chiar acum folosind instrumente terțe.
Este posibil să instalezi macOS pe arhitectura ARM?
Desigur, trebuie să începem cu teoria că acum toate computerele noastre de acasă funcționează pe arhitectura x86_64, sau simplu x86, și nu contează dacă aveți un procesor Intel sau AMD. Din 2020, corporația Apple a trecut în tehnica sa, pentru care corporația Intel producea procesoare, la noua sa arhitectură ARM, sau cum mai este numită, Apple Silicon. Este clar că, dacă citiți articole și înțelegeți, în linii mari Apple nu a inventat nimic nou; este o tehnologie veche, cunoscută de mult timp. Nu vom intra acum în detalii despre cui aparținea, cum funcționa și așa mai departe. Important este doar că corporația Apple a adaptat-o pentru tehnica sa și a decis să o prezinte lumii întregi sub forma noilor sale MacBook-uri, Mac mini, iMac, Mac Pro, Mac Studio, chiar și în iPad-uri și așa mai departe. La momentul anunțului unei astfel de tehnologii, în vânzările cu amănuntul nu existau computere pe arhitectură ARM; mă refer la utilizatorul obișnuit, nu iau în considerare segmentul corporativ sau serverele sau altceva. Cel puțin eu nu am văzut pe rafturile magazinelor computere cu o astfel de arhitectură.
Cum a influențat Apple piața arhitecturii ARM?
Așa cum se întâmplă întotdeauna, la început mulți se îndoiau că astfel de procesoare vor avea un viitor și că Apple va influența cumva piața. Dar trec anii și, indiferent cât de mult este criticată, corporația Apple rămâne totuși un etalon la care se raportează toți în toate domeniile; o imită, urmăresc constant toate noutățile. În linii mari, pentru întreaga lume, corporația Apple este întotdeauna într-o oarecare măsură un deschizător de drumuri, deși se poate argumenta pe această temă. Cred că aici toată lumea va fi de acord că, într-un anumit segment, de exemplu, să se compare cu performanța iPhone-ului va fi dificil pentru mulți, sau nivelul ecosistemului, sistemul de operare macOS și așa mai departe.
Ce impact au avut noile procesoare ARM pe piață?
Și iată că, după atâția ani, dacă să fim exacți, patru, în această vară a fost prezentat, se poate spune, un concurent direct al Apple, mai precis al tehnicii sale pe cipuri Apple Silicon. Un laptop cu arhitectură ARM pe procesor Snapdragon Excalibur de la compania Qualcomm. Se declara că este primul laptop Linux din lume pe arhitectură ARM. Aici nu vom argumenta, dar într-adevăr, pentru vânzările de masă a apărut un astfel de laptop, probabil acesta este totuși începutul trecerii majorității hardware-ului computerelor la această arhitectură.
Cum evoluează procesorul ARM în computerele moderne?
Situația s-a dezvoltat rapid și deja alte companii au urmat acest exemplu. În vara anului 2024, majoritatea producătorilor de top de laptopuri au început să lanseze dispozitive pe procesoare Qualcomm Snapdragon construite pe arhitectura ARM. Această arhitectură este renumită pentru eficiența energetică ridicată, iar dacă anterior astfel de cipuri nu puteau oferi suficientă performanță pentru sarcini serioase, noile generații s-au apropiat ca posibilități de soluțiile de la Intel și AMD. Acum sunt folosite nu numai în smartphone-uri, ci și în computere.
Care sunt avantajele și dezavantajele procesoarelor ARM comparativ cu cele x86?
Cu toate acestea, trecerea la procesoare ARM nu a început în acest an. Așa cum s-a spus deja, după 2020, odată cu lansarea noii tehnologii Apple, care a depășit predecesorii și mulți concurenți în ceea ce privește puterea, asigurând în același timp un timp record de autonomie a noilor MacBook-uri. Astfel, până în toamna anului 2024, avem deja produse Apple care folosesc de mult arhitectura eficientă energetic ARM, inclusiv pentru PC-uri desktop. În plus, au apărut noi linii de laptopuri de la Asus, Lenovo, HP, Samsung, Dell, și în curând binecunoscuții Intel și AMD își vor prezenta și ei liniile de soluții eficiente energetic cu arhitectura ARM. Desigur, accentul va fi pe laptopuri, nu pe calculatoare staționare, cel puțin deocamdată.
Este posibil să instalezi Hackintosh pe laptopuri ARM?
Nu vom examina diferențele principiale ale acestor arhitecturi, articolul nu este despre asta. Este important să subliniem, mai ales în ceea ce privește tema noastră Hackintosh, că corporația Intel, prioritară pentru noi, de la care Apple folosea anterior procesoare în tehnica sa, a anunțat noua sa serie de procesoare cu numele de cod Lunar Lake. Aceste cipuri vor fi produse folosind tehnologia de vârf de 3 nanometri, ceea ce va asigura o creștere semnificativă a performanței și eficienței energetice. Lunar Lake va oferi nuclee grafice îmbunătățite și integrarea inteligenței artificiale, ceea ce le va face universale pentru diverse sarcini, de la lucrul în aplicații office până la jocuri și software profesional. Procesoarele Intel Lunar Lake vor fi echipate cu nuclee Lion Cove și Skymont, precum și cu arhitectura grafică Battlemage Xe2. Ele vizează laptopuri high-performance și ultrabook-uri. Se așteaptă ca primele dispozitive bazate pe aceste procesoare să apară pe piață până la sfârșitul anului 2024.
Ce noi procesoare dezvoltă AMD pentru a concura pe piața ARM?
Paralel, AMD dezvoltă seria de procesoare Ryzen 8000 pe arhitectura Zen 4, folosind procesul tehnologic de 3 nanometri. Aceste procesoare vor fi, de asemenea, orientate spre performanță ridicată și eficiență energetică, concurând cu cele de la Qualcomm și Apple. Trecerea la procesoare ARM în 2024 poate fi o alegere justificată pentru cei care apreciază timpul îndelungat de funcționare pe baterie, iar cipurile ARM fac față excelent sarcinilor office, navigării web și multimedia. Cu toate acestea, pentru gameri și profesioniști care lucrează cu programe consumatoare de resurse, procesoarele x86 de la Intel și AMD rămân în continuare opțiunea preferată.
Care sunt perspectivele viitoare ale Hackintosh pe arhitectura ARM?
Dacă căutați un dispozitiv pentru utilizare zilnică, cu accent pe autonomie, procesoarele ARM de la Apple și Qualcomm sunt o alegere bună. Dar pentru performanță maximă în jocuri sau aplicații profesionale, poate merită să așteptați lansarea noilor procesoare mobile de la Intel și AMD, care promit să crească atât performanța, cât și eficiența energetică în laptopuri. În orice caz, nu vom face acum o comparație completă; am oferit doar informații pentru înțelegere, astfel încât persoana care va citi mai departe să poată construi un lanț logic.
Poate Hackintosh să se extindă pe arhitectura ARM?
Astfel, pe fondul tuturor acestor știri, mulți utilizatori s-au întrebat: poate că acum tema Hackintosh se va putea răspândi nu numai pe arhitectura x86, ci și pe noile laptopuri ARM? Din punct de vedere al teoriei, al zborului gândirii, al interesului, al entuziasmului, desigur, este un impuls foarte frumos care va deschide clar o nouă eră în tema Hackintosh. Dar uneori utilizatorii obișnuiți nu înțeleg pe deplin ce spun. Am întâlnit oameni care îmi declarau cu toată seriozitatea că vor să instaleze Hackintosh pe un laptop ARM, cu atâta încredere încât începeam să cred și eu. Dar de obicei o astfel de încredere se bazează pe simpla ignoranță, și veți înțelege mai departe de ce.
De ce este dificil să instalezi macOS pe laptopuri ARM?
Dacă considerăm această etapă de dezvoltare a componentelor computerelor ca o continuare a temei Hackintosh, atunci desigur trebuie să înțelegem că sistemul de operare macOS pe care îl aveți acum funcționează pe procesoare Intel și AMD și pe arhitectura x86. Acest sistem nu va putea fi instalat nici măcar pe un computer Apple original cu cipuri Apple Silicon M, pentru că acolo totul este diferit, chiar la nivelul tabelelor ACPI. Dacă cineva nu știe, Apple are acum un instalator separat de macOS pentru arhitectura sa ARM. Deci, am stabilit că sistemul nostru pe care îl folosim acum nu va putea fi instalat pe astfel de laptopuri, pur și simplu pentru că arhitecturile sunt diferite.
Ce ar fi necesar pentru a instala macOS pe laptopuri ARM?
Continuăm lanțul logic. Evident, utilizatorul întreabă: atunci poate să luăm imaginea pe care Apple o folosește pentru tehnica sa și să încercăm să o instalăm pe noile laptopuri de la binecunoscuții producători? Acesta este deja mai aproape de esență. Într-adevăr, nu se poate spune că este imposibil. Să abordăm adâncimea problemei. Atenție, pentru a nu pierde esența: să instalăm sistemul de operare macOS destinat ultimelor computere Apple cu arhitectură ARM pe laptopuri similare de la alți producători este imposibil fără un bootloader și chiar imposibil cu un bootloader, indiferent pe care îl alegeți. În acest moment, nici proiectul OpenCore, nici proiectul Clover, niciun alt proiect nu oferă astfel de posibilități pentru a face o astfel de instalare.
De ce OpenCore nu poate suporta arhitectura ARM?
Desigur, nu sunt dezvoltator, dar pot trage concluzia importantă că proiectul OpenCore, prin însăși esența sa, este destinat doar arhitecturii x86 și procesoarelor Intel și AMD. Adică este în principiu conceput pentru arhitectura x86. Și să reamintesc, nu doar pentru tema noastră Hackintosh, ci și pentru a realiza patch-uri la tehnica Apple învechită, ceea ce, desigur, îi aduce onoare și recunoaștere, deoarece este dezvoltat și implementat cu toate standardele necesare pe care le cere corporația Apple. Este logic, deoarece niciun alt proiect nu poate face asta și presupun că nici nu va putea vreodată.
Este posibilă viitoarea extindere a proiectului OpenCore?
Toți hackintosh-erii experimentați înțeleg perfect asta și nu își fac iluzii. În acest moment, o astfel de instalare este imposibilă, iar realizarea unui proiect de instalare a macOS, mai precis Hackintosh, pe noile laptopuri ARM este ceva din domeniul fantasticului. Desigur, acum 5 ani nimeni nu-și putea imagina că va apărea proiectul OpenCore, și inițial toți erau sceptici, deoarece funcționa Clover și nimeni nu avea nevoie de altceva. Dar după 2020 situația s-a schimbat: Clover practic a murit, în jumătate de an nu a reușit să rezolve problemele de bootare a macOS 11, ceea ce OpenCore a făcut în 2,5 zile, și în ultimii ani este singurul bootloader normal pentru Hackintosh.
Care sunt perspectivele viitoare ale Hackintosh pe ARM?
Cine știe ce trebuie să se întâmple în sfera tehnologică Hackintosh pentru ca astfel de teorii să devină posibile. În primul rând, dezvoltatorii proiectului OpenCore, dacă asta va deveni interesant pentru ei și le va fi posibil, ar trebui să îl adapteze pentru arhitectura ARM, ceea ce, după părerea mea, sună practic ireal. În linii mari, este mai bine să creezi un proiect separat decât să îl transformi complet în altă direcție. Trebuie să înțelegem că arhitecturile sunt foarte diferite; acolo nu vor fi necesare tabele ACPI, poate altceva, va semăna mai mult cu un fel de emulator sau simulator. Îmi este greu să judec asta, nu sunt dezvoltator, dar pot spune că nu trebuie să așteptăm asta.
Este posibil să se dezvolte un nou bootloader pentru ARM?
Dacă bootloader-ul OpenCore va putea suporta arhitectura ARM și va putea oferi suport pentru instalarea noilor imagini macOS pe laptopuri de la producători terți, aceasta nu va fi o senzație, va fi pur și simplu o revoluție nu doar în tema noastră Hackintosh; totul se va schimba radical, și în principiu, dar asta este din domeniul fantasticului.
Ce ar trebui să facă comunitatea Hackintosh pentru a avansa pe ARM?
În acest caz, voi scrie imediat un articol despre asta și îmi voi retrage toate cuvintele, ba chiar voi prezenta scuze tuturor celor care au crezut în asta. Dacă privim problema din punctul de vedere al dezvoltatorilor, probabil nu se poate spune că este complet nerealizabil, 100% imposibil în orice condiții. Probabil, dacă angajezi o echipă de dezvoltatori, cel puțin să afli în ce direcție să te îndrepți, atunci cel mai probabil vectorul va fi clar, dar pentru a realiza asta, imaginați-vă ce posibilități sunt necesare, în primul rând intelectuale, ce limbaje de programare trebuie să cunoști la perfecție, și asta trebuie să facă nu o singură persoană, pentru că este foarte dificil.
Este realistă speranța de a instala macOS pe laptopuri ARM?
Dacă înțelegi aproximativ ce ar trebui să se întâmple, este comparabil cu faptul că ar cădea un meteorit pe Pământ, cam așa. În acest moment, este un scenariu absolut nerealist, deși aș dori cu plăcere o astfel de evoluție a evenimentelor.
Concluzie
Concluzia este foarte simplă: nu putem aștepta suport din partea proiectului OpenCore, cu atât mai puțin să ne facem iluzii că asta va fi posibil cu mijloace simple, standard. Repet încă o dată, aici este nevoie de un proiect separat cu o echipă de dezvoltatori care să poată realiza o astfel de idee, și totul ar trebui să fie open-source, altfel proiectul va primi imediat procese de milioane, pentru că va avea de-a face cu securitatea oficială a corporației Apple în sistemele sale de operare.
Ideea este bună, zborul gândirii creatoare este frumos, dar nu are nimic de-a face cu realitatea; așa ceva nu se va întâmpla.
Cuvinte cheie: Hackintosh, macOS, arhitectură ARM, Apple Silicon, OpenCore, procesoare x86, Qualcomm Snapdragon, Intel Lunar Lake, AMD Ryzen 8000, compatibilitate hardware, instalare macOS pe ARM